Dit is Rome

Trevifontein

Trevifontein Bezienswaardigheden Rome

De Fontana di Trevi of Trevifontein is de meest bekende en misschien wel de mooiste fontein van Rome. Dit indrukwekkende monument domineert het kleine Trevi plein in het Quirinale district. De Trevifontein staat aan het einde van de Aqua Virgo; een aquaduct gebouwd in 19 v. Chr. Het brengt het water helemaal uit de Salone Springs (ca. 20 km van Rome) en voorziet de fonteinen in het historische centrum van Rome met water. Het was de gewoonte om een monument op te richten op plaatsen waar water vanuit bronnen Rome binnen kwam. 

De naam Trevi komt van drie wegen (Tre via), omdat er vroeger drie wegen op het plein waar de fontein staat uitkwamen. 

In 1732 gaf paus Clemens XII Nicola Salvi opdracht om een grote fontein bij het Trevi-plein te creëren. Een eerdere toezegging om de fontein te bouwen naar een ontwerp van Bernini was een eeuw eerder geannuleerd, na de dood van paus Urbanus VIII. Salvi baseerde zijn theatrale meesterwerk op dit ontwerp. De bouw van de monumentale barokke fontein werd uiteindelijk voltooid in 1762.

De centrale figuur van de fontein, in de voorkant van een grote niche, is Neptunus, god van de zee. Hij rijdt op een strijdwagen in de vorm van een schelp en wordt getrokken door twee zeepaarden. Elke zeepaard wordt geleid door een Triton. Een van de paarden is kalm en gehoorzaam, de ander onrustig. Ze symboliseren de wisselende stemmingen van de zee.

Aan de linker kant van Neptunus staat een standbeeld die overvloed uitbeeld, het standbeeld aan de rechterkant staat voor heilzaamheid. Aan de bovenkant staan beelden in bas-reliëfs. Eén van hen is Agrippa, de generaal die het aquaduct heeft gebouwd dat water naar de fontein voert.

Het water op de bodem van de fontein staat voor de zee. De legende wil dat je terug naar Rome keert als je een muntje in het water gooit. Het muntje moet dan over de schouder de fontein in gegooid worden.

De fontein is ruim 26 meter hoog en bijna 50 meter breed. 

Share this page