Dit is Rome

Sixtijnse Kapel

Sixtijnse Kapel Bezienswaardigheden Rome

De Sixtijnse Kapel (Italiaans: Capella Sistina) is de meest bekende kapel in het Apostolisch Paleis, de residentie van de paus in Vaticaanstad en vaak te bezichtigen als onderdeel van de Vaticaanse musea. Het staat oorspronkelijk bekend als Cappella Magna, maar is nu vernoemd naar paus Sixtus IV, wie het gebouw liet restaureren tussen 1477 en 1480. Het is een van de bekendste binnenruimten ter wereld, vanwege de beroemde fresco's van Michelangelo en omdat het de ruimte is waar bij het conclaaf de kardinalen bijeenkomen om er een nieuwe paus te kiezen.

Tijdens het bewind van Sixtus IV creëerde een team van Renaissance schilders zoals Botticelli, Pinturicchio, Perugino en Roselli een serie fresco's die het leven van Mozes en het leven van Christus weergaven. De schilderingen waren compleet in 1482, en op 15 augustus 1483 viere Sixtus IV de eerste mis van Hemelvaart in de Sixtijnse Kapel. Bij de ceremonie werd de kapel ingewijd en werd opgedragen aan Maagd Maria. 

Onder de leiding van paus Julius II, tussen 1508 en 1512, schilderde Michelangelo het plafond van de Sixtijnse Kapel, een meesterstuk. Het was de bedoeling om de Westerse kunst daarmee te veranderen. Na de plundering van Rome kwam hij terug tussen 1535 en 1541 en schilderde The Last Judgement voor paus Alexander III. Door de beroemdheid van de schilderingen van Michelangelo komen er veel bezoekers naar de kapel, al 500 jaar. 

De Sixtijnse kapel is het bekendst als de locatie van het pauselijke conclaven. Het is echter de fysieke kapel van de pauselijke kapel. Ten tijde van paus Sixtus IV in de late 15de eeuw bestond dit orgaan uit ongeveer 200 mensen, onder wie geestelijken, ambtenaren van het Vaticaan en onderscheiden leken.

De Cappella Maggiore (de Grote Kapel) heeft zijn naam ontleend uit het feit dat er ook een andere kapel door de paus in gebruik was. Tegen de tijd dat Capella Maggiore plaatsmaakte voor de huidige Sixtijnse Kapel, was het in een vervallen toestand. De huidige kapel die nu op de plek staat van de Capella Maggiore, is ontworpen door Baccio Pontello voor paus Sixtus IV. Naar deze paus is de Sixtijnse kapel ook vernoemd. De Sixtijnse Kapel is gebouwd tussen 1473 en 1481. De verhoudingen van deze nieuwe kapel komen vrijwel overeen met die van het origineel. Na voltooiing werd de kapel dus versierd met fresco's van de beroemde eerder genoemde kunstenaars. Tot op de dag van vandaag heeft de Sixtijnse Kapel zijn functie behouden en blijft het de belangrijkste plek voor diensten van de paus, tenzij de paus op reis is. 

Share this page

Toegangsprijzen: 

De prijs is een combinatieticket samen met de Vaticaan Musea inclusief de Sixtijnse Kapel. 

Regulier: €16,-
Gereduceerd: €8,-

De laatste zondag van de maand gratis toegang van 9:00 - 12:30, de musea sluiten dan om 14:00