Dit is Rome

Piazza Navona

Piazza Navona Bezienswaardigheden Rome

Piazza Navona is een plein in Rome, gebouwd op de plaats van het stadion van Domitianus. Het is gebouwd in de 1e eeuw na Christus en volgt de vorm van de ruimte van het stadion. Oude Romeinen kwamen op dit plein kijken naar agones (spelletjes). Het stond bekend als een Circus Agonalis (competitie arena). Er wordt aangenomen dat de naam in de tijd veranderde naar Avone, naar Navone en uiteindelijk Navona. 

Piazza Navona was een openbare ruimte in de laatste jaren van de 15e eeuw, toen de stadsmarkt er naartoe verhuisde. Het Piazza Navona werd omgetoverd tot een voorbeeld van barokke Romeinse architectuur en kunst, tijdens het pontificaat van Innocentius X (1644-1655). Het paleis van die familie, Palazzo Pamphili, keek uit op het plein. Het plein heeft belangrijke sculpturen en architectonische creaties, zo staat in het centrum van het plein de beroemde Fontana dei Quattro Fiumi (Fontein van de Vier Rivieren). Verder staat er ook de kerk van Sant'Agnese in Agone, en het eerder genoemde Pamphili paleis. 

Het Piazza Navona heeft twee extra fonteinen, aan de zuidkant Fontana del Moro met een wastafel en vier Tritons, en aan de noordkant is de fontein van Neptunus gemaakt door Giacomo della Porta. Het standbeeld van Neptunus in de noordelijke fontein werd in 1878 toegevoegd zodat de fontein meer overeenkwam met de zuiderlijke fontein La Fontana del Moro. 

Gedurende de geschiedenis zijn er vele evenementen op het Piazza Navona geweest. Op het Piazza Navona wordt ook een kerstmarkt gehouden. 

Share this page