Dit is Rome

Monument van Victor Emanuel II

Monument van Victor Emanuel II Bezienswaardigheden Rome

Het Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II (Nationaal Monument van Victor Emanuel II) of Altare della Patria (Altaar van het Vaderland) of "Il Vittoriano" is een monument voor Victor Emmanuel, de eerste koning van een verenigd Italië. Het ligt op een plein tussen de Piazza Venezia en het Capitool. Het monument is ontworpen door Giuseppe Sacconi in 1895. Gevestigde beeldhouwers uit heel Italië, zoals Angelo Zanelli, hebben er aan meegewerkt.  Het monument werd ingewijd in 1911 en voltooid in 1935.

Het monument is gebouwd van puur wit marmer uit Botticino, Brescia en bestaat uit majestueuze trappen, hoge Korinthische zuilen, fonteinen, een enorme sculptuur van Victor Emmanuel te paard en twee standbeelden van de godin Victoria rijdend op een vierspan. Het gebouw is 135 meter breed en 70 meter hoog. Als de beelden aan de zijkanten worden meegerekend is de hoogte tot 81 m. Onderin het momument is het Museo del Risorgimento gevestigd, dat over de eenwording van Italie gaat.

Het monument van Victor Emanuel II is omstreden sinds de bouw ervan een groot deel van het Capitool heeft vernield waar een Middeleeuwse wijk stond. Het monument zelf wordt vaak beschouwd als pompeus en te groot. Het is duidelijk zichtbaar voor het grootste deel van de stad Rome. Het monument is ook vlammend wit, waardoor het zeer opvalt te midden van de over het algemeen bruinachtig gebouwen eromheen. Romeinen hebben het gebouw een aantal oneerbiedige namen gegeven, zoals "Zuppa Inglese", "de bruidstaart", en "de valse tanden". Toen de Amerikanen Rome in 1944 binnenvielen noemden ze het "de typemachine", een bijnaam die is overgenomeen door de lokale bevolking. Ondanks al deze kritiek, trekt het monument nog steeds een groot aantal bezoekers.

Share this page